Dadly Fears

Az első lépés

-és az első esés

2018. április 01. - Dadly Fears

Amikor egyre többet mászik, kúszik és gurul a gyerek, annál inkább közeledik ahhoz a ponthoz, amikor elkezd két lábon járni. És ahogyan elkezd két lábon járni, úgy elkerülhetetlen, hogy néha elessen. Néha nekimenjen dolgoknak. Beüsse a fejét. Leessen az ágyról. Meg amúgy minden ilyesmi.

És ekkor egy igencsak nehéz dilemmával nézünk szembe: hagyni kell a gyereket, hogy megtapasztalja az esést, fejbeütést stb.; vagy meg kell óvnunk legjobb képességeink szerint minden negatív külső hatástól?

Régebben talán egyszerűbb volt a történet, mivel nagyon sok tekintetben nem lehetett a gyereket megóvni bizonyos negatív dolgoktól. Mára viszont már kapható mindenből bababiztos és gyerekbiztos változat. Az olyan dolgokból is, amik alapvetően nem jelentenek veszélyt a számunkra. Bababiztos fiók. Alapvetően értem, hogy persze tud sérülést okozni: magára nyitja, beüti a fejét, odacsukja a kis ujjacskáit stb. Viszont ha azt sem tanulja meg a gyerek, hogy egy fiókot hogyan kell kinyitni anélkül, hogy fatális sérüléseket szerezzen, hogyan fogjuk elengedni otthonról, vagy éppen biciklire ültetni?

Biztosan van egy ideális megoldás, ahol a gyereket nem kell megvédeni a fiókok gyilkos mechanikájától, de nem is engedjük egy éppen kitörő vulkán mellett játszani. Kár, hogy nem tudom, mi az.

A bejegyzés trackback címe:

https://dadlyfears.blog.hu/api/trackback/id/tr1013798106

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2018.04.08. 12:17:34

Nezd, alapvetoen egyetertek. Azonban pont fiok-ugyben barati hazasparnal fordult elo, hogy amig az anyuka agyazott, a kicsi valami szekreny fiokjait huzigalta, majd dorrenes: a hatalmas szekreny felborult! Az anyja alig mert hatranezni, szerencsere a baba orangyala kozbelepett es a kicsi valahogy becsuszott egy fiokba es sertetlenul meguszta! A szekrenyt egyebkent harom ferfi emelte a helyere. Egyszeruen annyi tortent, hogy a huzigalassal a baba megvaltoztatta a szekreny sulypontjat es mivel nem volt a falhoz rogzitve, igy felborult, szoval igen, a fiok veszelyes tud lenni. A tobbivel egyetertek, hagyni kell a kicsiket felfedezni a vilagot es remelni, hogy a testuk meg olyan rugalmas, hogy szinte minden elesest kibir, a nagyobb bajokat meg talan az orangyaluk elharitja :-)

mennelinkabbfelemeli 2018.04.08. 12:18:27

én csak olyanról gondoskodom, ahol reális a halálos sérülés, és azzal arányos a biztonsági intézkedés.
Bababiztos konnektor? Ne essünk túlzásokba, de fi relé az kell.
Pótkerék a biciklire? Egy frászt, de sisakot azt hordania kell.

rnz 2018.04.08. 12:18:44

Hármasikrek apukája vagyok. Csak elöljáróban, hogy legyen némi alapja a tapasztalataimnak. :)
Persze, hogy hagyni kell a gyereket elesni, ez nem is kérdés. Ha állandóan óvjuk mindentől, akkor nem alakul ki benne egy egészséges bizonytalanság, hiszen apa/anya majd biztosan kihúz a csávából, vagy majd megmondja, hogy mit lehet és mit nem. Csak arra kell figyelni, hogy ennek az elesésnek milyen legyen a mértéke. Ugyanígy fontosnak tartom, hogy próbáljon egyedül küzdeni a dolgokért és csak akkor segítsek, amikor egyedül biztosan nem tud tovább lépni. Én az önállóságot tartom leginkább szemelőtt, ezzel együtt jár a helyes, önálló döntés meghozatala. Nem szabad "laboratóriumi" gyereket nevelni, akinek ha egy porszem kerül a szájába, akkor azonnal lefertőtlenítik.
Egyszer az egyik lányom olyan "ügyesen" esett el a játszótéren, hogy ráharapott az alsó ajkára, minek következtében egészen erősen elkezdett folyni a vér. A többi szülő (leginkább anyukák persze), már majdnem szívrohamot kapott és legszívesebben rohammentőt hívott volna, én odahívtam és egy vizes zsebkendőt szorítottam a sebre. 2 percen belül már úgy játszott tovább a többiekkel, mintha meg sem történt volna. Ha túlreagálod, a gyerek is túl fogja...
süti beállítások módosítása